Διάγνωση – Κώφωση

δ

 

Η έγκαιρη διάγνωση συμβάλλει θετικά στην εξέλιξη της πορείας του παιδιού. Μόλις η ιδιαιτερότητα εντοπισθεί είναι δυνατό να γίνουν προσπάθειες που θα βοηθήσουν το παιδί. Η Ε. Ζαφειράτου – Κουλιούμπα (1994,21) αναφέρει ότι: « Κατά τους δύο – τρεις πρώτους μήνες μετά την γέννηση οι ανταποκρίσεις στους ήχους είναι βασικά αντανακλαστικές. Ο έλεγχος αυτών των ανταποκρίσεων γίνεται με τη δοκιμασία του αντανακλαστικού του MORO και του ωτοβλεφαρικού αντανακλαστικού.

            Κατά τον τέταρτο – πέμπτο μήνα οι αντανακλαστικές ανταποκρίσεις υπάρχουν ακόμη, δεν είναι όμως σταθερές. Την περίοδο αυτή το βρέφος αντιδρά σε ήχους υψηλής εντάσεως στρέφοντας μια φορά τα μάτια του γύρω.

            Κατά τον έκτο – δωδέκατο μήνα της ζηής του βρέφους, οι αντανακλαστικές ανταποκρίσεις προς τον ήχο έχουν αναχαιτισθεί από το φλοιό του εγκεφάλου. Το βρέφος απαντά σε γνωστούς του ήχους χαμηλής εντάσεως με στροφή του κεφαλιού.

            Οι δοκιμασίες της ακοής που εφαρμόζονται από την ηλικία αυτή, στηρίζονται στον έλεγχο της αντιλήψεως της ομιλίας από το παιδί.

            Από την ηλικία δυόμιση χρονών το παιδί είναι συνήθως ικανό να συνεργαστεί στην εξέταση του, που γίνεται βάσει διαφόρων ακουστικών ερεθισμάτων.»

 

Καραμπά Αργυρώ

Αναπτυξιακή Λογοθεραπεύτρια

www.γραφωνηματα.gr

 
 
 
 
 
 
 
 
 

© 2010 - 2013 γραφωνηματα.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση του περιεχομένου του site, καθώς και η αναπαραγωγή του με οποιοδήποτε μέσο.