Γιατί κάθεται το παιδί σε θέση W;

 

24506813 w position

 

 

 

Η θέση «W» είναι ένας όρος που περιγράφει την καθιστή θέση ενός παιδιού στο πάτωμα, σχηματίζοντας με τα πόδια του το αγγλικό γράμμα W. Με τη στάση αυτή, τα παιδιά επιτυγχάνουν την διατήρηση της ισορροπίας τους επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους σε κάποιο παιχνίδι. Κερδίζουν μεγαλύτερη βάση στήριξης με περισσότερη σταθερότητα στον κορμό και στα ισχία. Επίσης, η στάση αυτή επιτρέπει στα παιδιά να παίζουν με τα παιχνίδια τους μπροστά, χωρίς να μπορούν να κάνουν περιστροφικές και πλευρικές κινήσεις (στροφές κορμού), ώστε να μπορέσουν να φτάσουν και άλλα παιχνίδια που ενδεχομένως να βρίσκονται στο έδαφος.

Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει πως η θέση αυτή μπορεί να επιφέρει ορθοπεδικά προβλήματα λόγω των πιέσεων που ασκούνται στη λεκάνη, στα γόνατα και στα ισχία. Παρεμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη της ισορροπίας του παιδιού και τις στροφικές κινήσεις του κορμού, χωρίς να διασφαλίζεται έτσι, η σωστή ανάπτυξη της αδρής και κατ’ επέκταση της λεπτής κίνησης του παιδιού. Συμπερασματικά, θα πρέπει το παιδί να ενθαρρύνεται να δοκιμάσει άλλους τρόπους καθιστής θέσης, όπως για παράδειγμα οκλαδόν ή με ανοιχτά τα πόδια μπροστά και τεντωμένα.

 

 

Βόλακα Μαρία Σταυρούλα,

παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

 

Καραμπά Αργυρώ

Επιστημονικά Υπεύθυνη του Πρότυπου Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής "Γράφω Φωνήματα" - Συγγραφέας

© 2010 - 2013 γραφωνηματα.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση του περιεχομένου του site, καθώς και η αναπαραγωγή του με οποιοδήποτε μέσο.