''ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ;''

''ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ;''

 

Το παιχνίδι ως τρόπος έκφρασης , έχει συνδεθεί στενά με την προσχολική εκπαίδευση και αποτελεί βασικό παιδαγωγικό εργαλείο  στη μάθηση και στην ανάπτυξη των παιδιών. Ένα από τα είδη των παιχνιδιών , μεταξύ άλλων , είναι και το συμβολικό παιχνίδι. Το συμβολικό παιχνίδι είναι το παιχνίδι με ρόλους , έταν δηλαδή το παιδί καλείται να αναπαραστήσει συγκεκριμένους ρόλους συμμετέχοντας σε φανταστικά σενάρια ή όταν προσποιείται ότι αντικείμενα έχουν μια διαφορετική χρήση από την συνηθισμένη . Το συμβολικό παιχνίδι εμφανίζεται από πολύ νωρίς και χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι όταν το παιδί  παίρνει ένα αυτοκινητάκι και προσποιείται ότι είναι τηλέφωνο ή όταν προσποιείται ότι ένα τουβλάκι είναι αυτοκίνητο ή φορτηγό. Οι πρώτες ενδείξεις συμβολικού παιχνιδιού εμφανίζονται περίπου στην ηλικία των 18 μηνών. Όσο το παιδί μεγαλώνει , το παιχνίδι αρχίζει να γίνεται πιο σύνθετο , πιο πολύπλοκο και όταν φτάσει πια στην ηλικία των τριών ετών, το παιδί μπορεί να υποδύεται ρόλους , πραγματικούς ή φανταστικούς . Το συμβολικό παιχνίδι αξιοποιώντας τη σκέψη, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών , θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων , όπως είναι η γλωσσικές, οι επικοινωνιακές και άλλες. Επιγραμμάτικα, το συμβολικό παιχνίδι μπορεί να προσφέρει :

 

  • Την ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας
  • Την έκφραση των συναισθημάτων
  • Την ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων , καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται αντικείμενα και αποκτούν αυτοπεποίθηση
  • Τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου και την εξικοίωση του με αντικείμενα και συναισθήματα
  • Την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και τη δημιουργία της κριτικής σκέψης, αφού κάνουν επιλογές ρόλων και λύσεων
  • Την ενίσχυση των κινητικών δεξιοτήτων , καθώς απαιτείται η χρήση αντικειμένων για την αναπαράσταση μιας ιστορίας.

 

Βόλακα Μαρία Σταυρούλα,

παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

 

 

© 2010 - 2013 γραφωνηματα.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση του περιεχομένου του site, καθώς και η αναπαραγωγή του με οποιοδήποτε μέσο.