Διαταραχές του λόγου

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

 

ηχοι κ γλωσσα

 

 

 

 

Οι ασκήσεις αντίστασης της γλώσσας γίνονται χρησιμοποιώντας ένα γλωσσοπίεστρο, ένα δάχτυλο (φορώντας γάντι) ή λαβή μιας οδοντόβουρτσας για να ασκηθεί πίεση ενάντια στην αντίσταση που γίνεται. Πριν αρχίσετε την άσκηση, βοηθήστε τον ασθενή να έχει τη σωστή στάση του σώματος. Σταθεροποιήστε το κεφάλι το κεφάλι και τη γνάθο και ασκήστε πίεση στη γλώσσα. Αυτό θα βοηθήσει ώστε οι κινήσεις της γλώσσας να είναι δυνατές και μετρημένες. Ένα Bite block μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σταθεροποιηθεί η γνάθος.

Σε περίπτωση ημιπάρεσης το σπρώξιμο στην πιο αδύναμη πλευρά θα ενεργοποιήσει και θα ενδυναμώσει την δυνατότερη πλευρά.  Αν δεν υπάρχει ολική νευρική παράλυση, η αντίσταση στην δυνατότερη πλευρά ή η προσπάθειες σταθεροποίησης της δυνατότερης πλευράς θα ενθαρρύνουν τους αδυνατότερους μύες να γίνουν ενεργοί και δυνατοί. Τόνωση επίσης θα συμβεί στο σημείο  της αντίστασης. Επομένως, εφαρμόστε αντίσταση και στις δυο πλευρές. Διατηρήστε τον τρόπο της αντίστασης, το επίπεδο ή τον βαθμό της μυϊκής ώθησης ενάντια στην αντίσταση, και το συνολικό εύρος της κίνησης κατά τη διάρκεια της αντίστασης.

 

Θέσεις που εφαρμόζεται η αντίσταση

Push up the bowl

1.    Ασκήστε μια μικρή πίεση προς τα κάτω στη ράχη ης γλώσσας με το δείκτη του χεριού (φορώντας γάντι) κρατήστε για 5 δευτερόλεπτα ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνετε τον ασθενή λέγοντας του να τη σηκώσει. Η αντίσταση της γλώσσας θα δημιουργήσει ένα κοίλωμα όσο χρειάζεται να κρατήσει ένα βόλο. Επαναλάβετε 3-5 φορές.

 

2.    Tip only resistance

Ασκήστε πίεση μόνο στην άκρη της γλώσσας με την επίπεδη άκρη ενός γλωσσοπίεστρου. Κρατήστε για 5 δευτερόλεπτα καθώς ο ασθενής την σπρώχνει προς τα πάνω. Αυτό θα βελτιώσει την ικανότητα του ασθενή να ανυψώνει την άκρη της γλώσσα του. Επαναλάβετε 3-5 φορές.

 

3.    Push up to flat tongue.

Ασκήστε πίεση με την άκρη του δαχτύλου ή με την επίπεδη επιφάνεια γλωσσοπίεστρου στην κορυφή της γλώσσας στη δεξιά μεριά, πάνω από την άκρη της blade και στο σώμα της γλώσσας. Αποφύγετε την πίεση στο πίσω μέρος της. Κρατήστε 5 δευτερόλεπτα καθώς ζητάτε από τον ασθενή να σπρώξει προς τα πάνω. Επαναλάβετε στην αριστερή πλευρά. Αυτό θα υποκινήσει το σώμα της γλώσσας και την πλευρική ανύψωση. Επαναλάβετε 3-5 φορές στην κάθε πλευρά. Χρησιμοποιήστε ένα γλωσσοπίεστρο, popsicle stick, ή γλειφιτζούρι για αντίσταση στην επιφάνεια της κορυφής της γλώσσας. Ενθαρρύνετε τον ασθενή να κρατήσει την πίεση για 1-5 δευτερόλεπτα.

 

4.    πλευρική αντίσταση.

Ασκήστε πίεση στη δεξιά πλευρική περιοχή της γλώσσας. Μπορείτε να το κάνετε με την άκρη του δαχτύλου ή με ένα γλωσσοπίεστρο ζητώντας από τον ασθενή να σπρώξει προς τα δεξιά ή να σπρώξει δυνατά το γλωσσοπίεστρο. Κρατήστε για 5 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε στην αριστερή πλευρά της γλώσσας. Αυτό θα βοηθήσει την πλευρική κίνηση της γλώσσας. Επαναλάβετε 3-5 φορές στην κάθε πλευρά.

 

5.    Ανύψωση του σώματος της γλώσσας.

Τοποθετήστε ένα δάχτυλο, τη λαβή μιας οδοντόβουρτσας ή ένα γλωσσοπίεστρο κάτω από τη γλώσσα, στα χαμηλότερα δόντια. Ζητήστε από τον ασθενή να σπρώξει προς τα κάτω. Κρατήστε για 5 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 3-5 φορές. Αυτή η κίνηση θα βοηθήσει να ανυψωθεί το σώμα της γλώσσας.

 

Περισσότερες γλωσσικές ασκήσεις με ερεθίσματα και αντίσταση

          Για τη βελτίωση του ελέγχου της κορυφής της γλώσσας

1. Scrape της κορυφής της γλώσσας

Ελαφρά τρίψτε την  κορυφή της γλώσσας του ασθενή με την άκρη ενός γλωσσοπίεστρου, νήμα. Αρχίστε με την αριστερή πλευρά και συνεχίστε οριζόντια προς την δεξιά μόνο πάνω στην κορυφή της. Τρίψτε προς αυτή την κατεύθυνση 10 φορές. Μετά ξεκινήστε από δεξιά προς αριστερά.

2. blunted tongue tip resistance

χρησιμοποιώντας ένα δάχτυλο ή ένα γλωσσοπίεστρο ασκήστε μικρή πίεση στην άκρη της γλώσσας σπρώχνοντάς το ευθεία προς το μέρος της. Ζητήστε από τον ασθενή να ασκήσει δύναμη και να σπρώξει τη γλώσσα προς τα έξω., αυξήστε την πίεση για αν αυξηθεί η αντίσταση. Ζητήστε ξανά από τον ασθενή να σπρώξει το γλωσσοπίεστρο  ή το δάχτυλο 5-10 φορές αν το αντέχει.

3. Brush back tip curl- bowl formation

Αρχίστε από την άκρη της γλώσσας στην μέση και βουρτσίστε προς τα πίσω πάνω στην blade περίπου 2,5 εκατοστά. Αυτή η προς τα πίσω κίνηση θα υποκινήσει μια κίνηση της άκρης της γλώσσας προς τα πάνω. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια παγωμένη μπατονέτα, γλωσσοπίεστρο, δάχτυλο (η μπατονέτα μπορεί να μπει σε παγωμένο λεμόνι ή σε παγάκια για να κρυώσει). Επαναλάβετε 10 φορές αν το αντέχει ο ασθενή.

4. Γλείψιμο με την άκρη της γλώσσας.

Βάλτε στην επίπεδη επιφάνεια ενός γλωσσοπίεστρου βούτυρο, ζελέ, καραμέλα, ή οτιδ΄ήποτε άλλο μπορεί να σταθεί και τοποθετήστε το κάθετα στο στόμα του ασθενή. Ζητήστε από τον ασθενή να το γλείψει μόνο με την άκρη της γλώσσας του. Επαναλάβετε 10-15 φορές, αν είναι ανεκτό από τον ασθενή

 

* Για την αύξηση της γλωσσικής τόνωσης


Fletten a bared up or bunched up tongue, βουρτσίστε απλά την κορυφή της γλώσσας με ίσα χτυπήματα από πίσω προς τα εμπρός. Χτυπήστε ολόκληρη την κορυφή της. Πάντα να ξεκινάτε από το πίσω μέρος της γλώσσας και να κατευθύνεστε προς το μπροστινό. Μια οδοντόβουρτσα, thoothette, ή μια κρύα μπατονέτα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Επαναλάβετε τα χτυπήματα 3 φορές. Διακόψτε τη διαδικασία με την κρύα μπατονέτα αν ο ασθενής διαμαρτύρεται έντονα. 

Καραμπά Αργυρώ

Επιστημονικά Υπεύθυνη του Πρότυπου Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής "Γράφω Φωνήματα" - Συγγραφέα

ΑΞΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ

images 34

 

 

 

 
Χρησιμοποιούμε την διαδικασία τριών βημάτων για να προσδιορίσουμε τι αρέσει στον μαθητή μας:
 
1.      Ρωτάμε άλλα σημαντικά πρόσωπα (γονείς, παππούδες κ.α)
 
2.      Παρατηρούμε το μαθητή σε ένα μη δομημένο περιβάλλον «ελεύθερης πρόσβασης»
 
3.      Διεξάγουμε μια επίσημη αξιολόγηση ενισχυτών.
 
 
 
 
Αργυρώ Καραμπά
Επιστημονικά Υπεύθυνη του Πρότυπου Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής "Γράφω Φωνήματα" - Συγγραφέας

ΔΥΣΑΡΘΡΙΑ - ΑΝΑΡΘΡΙΑ

 
60102274 2568682836517790 6146575882543693824 n
 
Οφείλεται σε οξείες ή χρόνιες βλάβες της παρεγκεφαλίδας. Η λεγόμενη "παρεγκεφαλιδική ομιλία" έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
 
1) βραδύτητα ομιλίας.
2) κολλώδης ομιλία.
3) λόγω κακού συντονισμού ομιλίας και αναπνοής κάποιες λέξεις εκφράζονται με μεγαλύτερη από την επιδιωκόμενη δύναμη.
4) αφύσικος διαχωρισμός των συλλαβών των λέξεων.
 
 
Αργυρώ Καραμπά
Επιστημονικά Υπεύθυνη του Πρότυπου Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής "Γράφω Φωνήματα" - Συγγραφέας
 

ΔΥΣΑΡΘΡΙΑ - ΑΝΑΡΘΡΙΑ

 
60437377 2578710825514991 7325598968560222208 n
 
 
 
 
- Η αταξία αναπτύσσεται σε μνήμες ή σε χρόνια και οφείλεται στην κατάχρηση αλκοόλης. Προσβάλλει κυρίως τα κάτω άκρα. Συνυπάρχει παρεγκεφαλιδική δυσαρθρία ενώ ο νυσταγμός είναι σχετικά ήπιος.
- Βελτίωση μπορεί να επανέλθει μετά από παρατεταμένη αποχή από το αλκοόλ αν και οι βαριά πάρχοντες σπάνια βελτιώνονται σημαντικά.
 
Αργυρώ Καραμπά
Επιστημονικά Υπεύθυνη του Πρότυπου Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής "Γράφω Φωνήματα" - Συγγραφέας

ΔΥΣΑΡΘΡΙΑ - ΑΝΑΡΘΡΙΑ

59694772 2567050086681065 69943804408365056 n
 
 
  • Προκαλείται από τη νόσο του parkinson και τα άλλα εξωπυραμιδικά σύνδρομα.
Χαρακτηριστικά:
  • υποφωνία
  • Ταχεία προφορά των λέξεων
  • Ακατάληπτη ομιλία
  • Δυνατός ψίθυρος

 

Αργυρώ Καραμπά
Επιστημονικά Υπεύθυνη του Πρότυπου Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής "Γράφω Φωνήματα" - Συγγραφέας

© 2010 - 2013 γραφωνηματα.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση του περιεχομένου του site, καθώς και η αναπαραγωγή του με οποιοδήποτε μέσο.