ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ

 

Η διεπιστημονική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της εγκεφαλική παράλυση κρίνεται υψίστης σημασίας και για να είναι ολοκληρωμένη πρέπει να περιλαμβάνει τους εξής επιστημονικούς κλάδους:

  •   Παιδιατρική: ο παιδίατρος, εξετάζοντας το παιδί από τη γέννηση του ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είναι συνήθως ο πρώτος που θα εντοπίσει πιθανές διαταραχές στην κινητική ανάπτυξη του παιδιού.
  • Νευρολογία: ο νευρολόγος είναι υπεύθυνος για την πιο εμπεριστατωμένη και ακριβή διάγνωση του κινητικού προβλήματος, της βαρύτητας και της έκτασης του, καθώς και της αντιμετώπισης συνοδών νευρολογικών συμπτωμάτων, όπως π.χ. των επιληπτικών κρίσεων.
  • Νευροχειρουργική:  ο νευροχειρουργός διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην απόφαση για το ποια συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά και εκτελεί τις ανάλογες χειρουργικές επεμβάσεις.
  •  Χειρουργική ορθοπεδική: ο ορθοπεδικός χειρούργος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάταξη των ορθοπεδικών προβλημάτων σε συνεργασία με τον νευροχειρουργό.
  •  Φυσικοθεραπεία: ο φυσικοθεραπευτής εργάζεται προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης κάθε είδους ανωμαλιών της αδρής κινητικότητας.
  •  Εργοθεραπεία: ο εργοθεραπευτής εστιάζει στην απόκτηση ικανοτήτων αυτοεξυπηρέτησης από το παιδί, στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας αλλά και των αντιληπτικών – γνωστικών λειτουργιών του και διαδραματίζει συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα χειρισμό του παιδιού από τους γονείς.
  • Ψυχολογία: ο ρόλος του ψυχολόγου στη Ε.Π. είναι διττός. Από τη μια πλευρά οφείλει να στηρίξει ψυχολογικά τα άτομα που εμφανίζουν μια τόσο σοβαρή κινητική διαταραχή και που επόμενο είναι να νιώθουν αισθήματα μειονεξίας και απόρριψης. Από την άλλη, πρέπει να παρέχει έργο συμβουλευτικό και υποστηρικτικό και στο οικείο περιβάλλον.
  •   Λογοθεραπεία: ο ρόλος του λογοθεραπευτή, αφορά κυρίως στην αποκατάσταση προβλημάτων λόγου\ επικοινωνίας και συνοδών διαταραχών των στοματοπροσωπικών μυών και της σίτισης.
 
Αργυρώ Καραμπά
Επιστημονικά Υπεύθυνη του Πρότυπου Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής "Γράφω Φωνήματα" - Συγγραφέας

 

© 2010 - 2013 γραφωνηματα.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση του περιεχομένου του site, καθώς και η αναπαραγωγή του με οποιοδήποτε μέσο.